Han är inte 4 månader riktigt än....

....men här kommer ändå lite information för han blir det alldelse snart=) (vissa saker kan han redan)


ALLT OM 4-MÅNADERSBEBISEN


Sömnen: Nu blir barnets vakenhets- och sömnrytm allt tydligare. Ammar man barnet på natten är det naturligt att barnet vaknar till oftare än barn som inte ammas. En del upplever det som jobbigt, andra vänjer sig snabbt och kan amma barnet liggandes/sovandes. Även om rytmen blir tydligare kan många barn sova oroligare på natten nu. Det händer mycket i utvecklingen som påverkar. På dagen är det normalt att barnet sover vid 2-3 tillfällen, som kan variera i längd från en halvtimma till ett par timmar.


Maten: Tidigare löd rekommendationen att man skulle introducera fast föda vid fyra månader. Men numera följer Sverige WHO:s rekommendation att man ska helamma upp till sex månaders ålder. Men det är alltså en rekommendation och inget absolut krav.


Tillväxten: Två hekto i veckan och 3-4 cm på en månad. Så mycket växer bebisarna i snitt i den här åldern. Men det är viktigare att barnet följer sin egen tillväxtkurva än att stirra sig blind på vågen/måttbandet.


Motoriken: Nu är nacken riktigt stadig och det är kul att ligga på mage och hålla upp huvudet länge och att stödja sig på sträckta armar. Babyn testar att rulla runt från mage till rygg och vice versa. Att sitta upp med lite stöd är också toppen. Än så länge är greppet inte fullt utvecklat, men barnet försöker enträget fånga prylar för att sedan utforska med hjälp av munnen. Synen förbättras också successivt och babyn blir allt bättre på att bedöma avstånd.


Pratet: Från den första tidens långa hä-hä-hä-haranger där ljuden tycks komma från långt bak i svalget, får nu barnet allt mer koll på sitt prat. Det låter mer kontrollerat och medvetet när barnet kör sina långa läten med vokaler som a-a-a-a-a-a-a-a...


Gillar att leka med: Mjukisskallror och annat som är lätta att hålla i och som man kan tugga på, om man skulle få ordning på armarna...


Föräldrarnas frågor: Även om Socialstyrelsen säger att man bör helamma tills barnet är 6 månader är det många som redan nu börjar fundera över det här med smakportioner.


Det händer på bvc: Nu brukar besöken på bvc glesas ut en smula, jämfört med första tiden. För många räcker det med att gå till föräldraträffarna om det inte är något särskilt som man oroar sig för.
(Obs! Kom ihåg att all utveckling är individuell, det kan vara stora skillnader från barn till barn.)




Kommentarer
Postat av: Angelica

åh vilken gullig blogg du har! :)

2009-02-05 @ 10:48:30
URL: http://funx.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0